Palatul Mintii

Mamă bună, Tată bun

psihoterapie pentru familia ta

Te gândești că ar fi drăguț să simți creatură aceea mică și frumos mirositoare cum se hrănește la sânul tău, să îi atingi pielea catifelată, să o îngrijești și să te holbezi la ea cu satisfacție zi după zi?

Dar mai mult decât atât, ai satisfăcut nevoia de bază. Ai perpetuat specia. Acum tot neamul se liniștește pentru că tu nu ai trăit degeaba. Ai pe cine lăsa în urma ta și cine să îți dea un pahar cu apă la bătrânețe.

Sună cunoscut?

Pentru aceia dintre noi care știu povestea aceasta cu zâne, împăcarea mentală  trece undeva pe locul doi, pentru că oboseala, frustrarea, frica și sentimentul că nu ești destul, primează în relația ta cu puiul de om nou născut sau în creștere.

Pentru aceia dintre noi care nu au încă un copil și își doresc, sentimentul de frustrare, de neputință, de nervi fără limită, sunt grei pe umerii lor. Normal… le strigă conștiința: ce rămâne în urma lor?

De fapt, adevărul este că și cu ei și fără ei, cine suntem noi… este un concept care se redefinește în fiecare zi. Pentru că fiecare decizie ne poate apropia sau îndepărta de cine suntem noi cu adevărat. Iar aici, otravă este gura lumii.

Poți fi părinte biologic, adoptiv, spiritual sau mentor. Satisfacția de a șlefui o viață tânără și de a-i da rădăcini puternice, poate fi găsită numai atunci când o cauți. Dar mintea trebuie să îți fie dezbrăcată de sângele care se simte nevoit să ducă numele dinastiei mai departe.

 

Naturalețe și plăcere, mai degrabă decât obligație și rigoare

Copiii nu se fac pentru că “trebuie”. Ei se fac în haos și se nasc în haos. Copiii sănătoși se fac în joacă și cu inima ușoară și așa se și cresc, cel puțin așa simt ei.

Așadar, faceți dragoste pur și simplu, oriunde, oricând și cu orice ocazie (nu uitați să fiți discreți, actul este pentru voi nu este de a demonstra ceva altora).

Sărutați-vă cu dor, ca și cum urmează să plecați departe unul de celălalt. Lăsați grijile afară la ușă, așezați-vă în pat relaxați și dispuși să vă jucați în doi, ca doi tineri… fără obligații, fără judecăți, fără frică și mai ales, fără așteptări.

Indragostiti | palatulmintii

Și foarte important este să nu uitați să găsiți zilnic motive pentru care să vă reîndrăgostiți de omul de lângă voi, să-l apreciați așa cum nimeni nu l-a apreciat vreodată. Copiii sunt cei care măresc cercul, dar cercul nu există fără voi doi. Mama și tatăl – stâlpii familiei. Dacă mama și tatăl se iubesc, se respectă, comunică etc., puii învață și ei principii sănătoase de a relaționa cu sine și cu alții.

Dacă puii nu vin, întrebați-vă la ce nu puteți renunța, care vă asigură confort. Pentru că poate fi o piedică pe care aveți nevoie să o înlăturați, ca să le faceți loc copiilor să intre în viața voastră. Poate aveți nevoie să înmuiati puțin limitele și barierele inconștiente pe care vi le impuneți.

În această stare de armonie adevărată, de respect și de dorință se nasc copii sănătoși și frumoși, atunci când noi – ca părinți – suntem pregătiți să-i avem.

Iar pentru cei ce au deja copii, asigurați-vă că veți putea să vă luați singuri cana cu apă la bătrânețe. Că vă învățați puii să zboare din cuib și să își facă și ei cuibul lor de care să aibă grijă, fără să stea cu grijă voastră. Ar fi nedrept pentru un copil atât de dorit, să trăiască cu frică sau mai bine zis, cu povara că vă datorează vouă viața lui și că trebuie să vă dea el un pahar cu apă la bătrânețe.

Nu are cum să simtă că v-a plătit datoria orice ar face. Nu poate să simtă că va face pentru voi suficient cât să egaleze viața lui. Cât sau ce-ar putea cineva plăti vreodată pentru a răscumpăra propria viață?

Doriți-vă să vă ofere ore din viața lui, timp de calitate, respect, atunci când poate. Iar vouă, să vă treacă setea și nevoia de atenție, atunci când îl vedeți om bun, adevărat și fericit.

Oameni fericiti | PalatuMintii

Luați-o ușor! Lupta este înăuntru vostru. În exterior, este o joacă.

Psiholog Andreea Bugan