Palatul Mintii

Prietenii și relația de cuplu

Prietenii si Relația de cuplu

Atunci când intrăm într-o relație amoroasă, prioritățile noastre se schimbă. Uneori cei proaspăt îndrăgostiți vor avea parte de reacții nu prea plăcute din partea prietenilor. Practic, se referă la faptul că atunci când te îndrăgostești și ai un comportament modificat, prietenii tăi nu vor fi mereu pe aceeași lungime de undă cu tine și pot apărea conflicte. Dar ei văd lucurile obiectiv pentru tine, și dacă sunt prieteni adevărați, vor dori să exprime ceea ce văd sau simt.

Cumva, atunci când ne lovește dragostea direct în moalele capului, începem să gândim cu un alt creier care ne face să ne comportăm ca niște amnezici. Biologic se explică, hormonii produși de corpul nostru atunci când suntem îndrăgostiți, preiau conducerea și se concentrează ca să nu cumva să scape din gheare marele mascul, sau femela, cel sau cea care are un potențial bun să perpetueze specia. Și asta ne face să fim extaziați la propriu, omul acela devine drogul nostru, hrană, aer și apă.

Vă invit să vă gândiți o clipă la relațiile voastre trecute. Ați căutat mereu aceeași stare. Iubirea super pasională, care te arde, te mistuie pe dinăuntru, iubire pentru care vrei să te pui contra lumii?

Dar după aproximativ un an, nebunia se înmoaie, creierul se limpezește de hormonii îndrăgostirii, iar tu te trezești lângă un om normal, care nu te mai intărâtă așa tare.

Abia de aici începe relația, cu adevărat. Despre asta vă voi scrie într-un articol separat, acum vorbim despre prieteni.

Dar unde sunt prietenii tăi? În ultima vreme de câte ori i-ai sunat, sau ai ieșit cu ei să afli cum sunt? Încă va păstrați ritualurile? Prietenii tăi primesc respectul pe care ți l-au oferit ani de-a rândul?

Dacă răspunsul este “da”, ești un om care are toate șansele să aibă o relație ok, în care să nu-și spele rufele la comun cu partenerul, metaforic vorbind.

Dacă răspunsul este “ cam așa ceva”, atunci aruncă un ochi înăuntrul tău. Dacă tu crezi că persoana aceasta pe care o adori poate să țină loc de mamă, tată, frate, prieten și iubit…cred că visezi cai verzi pe pereți. Sunt pretențiile astea realiste? Până la urmă e și el doar un simplu om…

Caută să fii pentru partener o oază de bucurie. Și poți să fii asta nu doar pentru că sexul este bombă (ăsta pare să fie un criteriu de selecție important), ci și pentru că nu ești o povară pentru el și el se încarcă când este cu tine, pentru că sunteți blânzi unul cu altul, înțelegători, creșteti împreună și individual, pentru că vă dați viață unul altuia pentru a trăi cât mai frumos.

Prietenii tăi sunt frații pe care ți i-ai ales, respectă-i și fii acolo pentru ei din tot sufletul atunci când poți. Dar nu fii ieftin, evitant și mincinos. Nu le promite ce nu poți face, pentru că asta doar îi îndepărtează de tine.

Să ai un partener este ceva minunat. Cu toții tânjim după această apropiere care ne face sufletul să se simtă in siguranță. Însă dincolo de relație, tu esti deja cineva. Iar acel cineva nu dispare peste noapte odată cu toți oamenii care au fost acolo, doar pentru că ai intrat într-o relație.

Dacă tu știi cine ești, ce îți place, cine sunt oamenii importanți pentru tine… așa și partenerul poate să se manifeste liber, să fie cine este el. Și atunci când nu vă învărtiți după deget, făcând n-șpe mii de compromisuri, relația devine lină, plăcută și călduță. Nicidecum fierbinte.

Iubirea ar fi bine să o căutați să fie călduță. Pentru că dacă arde, se stinge la fel de repede. Asemenea unei lumânări.

Și prietenii, dacă sunt adevărați, mai au o magie frumoasă: Te iartă! Dar vor fi atenți data viitoare să nu mai aibe așteptări de la tine. Și dacă asta se repetă de câteva ori, unde crezi că o să-i mai găsești?

Ce alegeri faci acum, îți trasează un viitor, în care acum alegi dacă vrei să fii singur și trist și să plângi că ți-e dor de el sau vrei să fii împreună cu prietenii tăi buni (“your bro’s”), și să treci prin provocările vieții tale împreună cu ei?

Definește-ți viața asta însemnând cine ești tu, ce îți place să faci, cine sunt prietenii tăi și ce responsabilități ți-ai asumat față de ei și familia ta. Și atunci când te îndrăgostești, ține-te de ele.

Așa o să ajungi să cunoști un alt nivel al iubirii… ăla aproape de necondiționat.

Din iubire, pentru iubire.

Psiholog Andreea Bugan