Palatul Mintii

Psihoterapie de grup / Terapie de grup tehnici psihologice

Atunci când simți că ai nevoie de mai mult sprijin și de mai mult conținut, terapia de grup ar  putea fi potrivită pentru tine. Tehnicile folosite în psihoterapia de grup sunt variate. Se folosesc tehnici cognitiv-comportamentale, de psihodinamică, rațional emotive, hipnotice și experiențiale. Acestea sunt special făcute pentru a debloca emoțional oamenii care suferă de: furie, stimă de sine scăzută, depresie, anxietate, pierdere, traume etc. În contextul grupului toate tehnicile se vor folosi ca mecanisme ale schimbării, prin dezvoltarea, explorarea și examinarea relațiilor interpersonale ale grupului.

 Terapia de grup este foarte eficientă mai ales în mai multe situații. Studiile arată că terapia de grup poate fi o alegere de tratament foarte bună pentru depresie, anxietate, fobii și stres post-traumatic.

De asemenea, un alt mare beneficiu al psihoterapiei de grup este că îl ajută pe client să realizeze că nu este singur- că există și alți oameni care au probleme similare. Aceasta este adeseori o revelație și eliberare pentru participant.

Lucrul în grup de asemenea te poate ajuta să dezvolți noi abilități de relaționare cu ceilalți. Dinamica grupului oglindește adeseori dinamică socială în general, și, învățând cum să interacționezi cu ceilalți membri ai grupului te va ajuta și în interacțiunile din afara grupului.  Mai mult, membrii grupului care au aceleași dificultăți se pot sprijini reciproc și pot oferi sugestii valoroase pentru rezolvarea situației dificile în care te afli.

Principiile terapiei de grup, conform dr. Irvin D. Yalom

Yalom, a fost un pionier în aria psihoterapiei existențiale. El a creat cei 11 factori care influențează schimbarea și vindecarea în grupurile de terapie.

Instalarea speranței:  Grupul conține membri în diferite momente ale procesului terapeutic. Să poți vedea oameni care se străduiesc sau care reușesc să se recupereze, oferă speranță celor care se află la început.

Universalitatea: Să fii parte dintr-un grup de oameni care au aceleași experiențe că și tine, îi ajută pe oameni să înțeleagă că ceea ce li se întâmplă este ceva universal și că nu sunt singuri.

Împărtășirea cunoașterii: Membrii grupului se ajută prin împărtășirea informațiilor utile.

Altruismul: Membrii grupului pot împărtăși reușitele grupului și astfel ajută grupul și o creștere a stimei de sine și a încrederii personale.

Recapitularea corectivă a familiei primare: Terapia de grup este destul de asemănătoare cu o familie în anumite aspecte. În cadrul grupului fiecare persoană poate explora cum experiențele din copilărie au contribuit la crearea personalității sale și a comportamentului. Pot de asemenea să învețe să evite comportamente care sunt distructive sau nefolositoare în viața reală.

Dezvoltarea unor tehnici de socializare: Grupul format, este un loc minunat pentru a experimenta noi comportamente. Grupul oferă sprijin și înțelegere, astfel membrii grupului se simt în siguranță să experimenteze fără frică de eșec.

Comportamente ce pot fi imitate: Indivizii pot modela felul în care se poartă un membru din grup sau să observe și să imite comportamentul terapeutului.

Învățare interpersonală:  Prin interacțiune cu ceilalți membri și primirea de feedback din partea grupului și a terapeutului, membrii unui grup pot obține o mai mare înțelegere personală.

Coeziunea grupului: Pentru că grupul este unit de un scop comun, membri câștigă un sentiment de familiaritate și acceptare.

Catharsis: Să împărtășești sentimente și experiențe unui grup de oameni te poate ajuta să eliberezi durere, vinovăție sau stres.

Factori existențiali: în timpul participării la grupurile de terapie, oferind și primind îndrumare, sprijin, membrii realizează că ei sunt responsabili pentru propria lor viață, propriile acțiuni și alegeri.

La ce să te aștepți?

Ședințe de grup odată pe săptămână, timp de o oră sau două, în funcție de numărul participanților. Un grup mai mare aduce mai multă informație în grup și are nevoie de mai mult timp pentru a fi gestionat.  Numărul maxim de participanți la grup este 15. Grupurile dedicate se întind pe o perioada de 12 săptămâni, iar grupul general este un grup deschis, la care, în funcție de disponibilitate se pot adăuga constant noi membri.  

Regulile grupului:

  1. Eu voi respecta intimitatea celorlalți;
  2. Voi asculta cu atenție atunci când un membru vorbește;
  3. Am dreptul să spun pas, în cazul în care nu mă simt confortabil să împărtășesc;
  4. Sunt deschis și împărtășesc din experiența mea;
  5. Îi voi respecta pe colegii mei și îi voi ajuta. Suntem aici ca să ne sprijinim;
  6. Vorbesc politicos;
  7. Voi ajunge la fiecare ședință cu 5 minute maidevreme;
  8. Sunt prezent și mă implic.

Ca și parte a unui grup terapeutic, membrii vor face eforturi să își schimbe obiceiurile vechi în favoarea unora noi.

Ce să aleg? Grup dedicat sau grup deschis?

Atunci când te alături unui grup deschis, ar putea fi nevoie de o perioadă de adaptare în care începi să îi cunoști pe cei care fac parte din grup. Dacă dorești să te alături unui grup dedicat, ai putea aștepta mai mult timp până când un grup potrivit ție este disponibil.

Programări

Inițial, vom avea o ședință telefonică de douăzeci de minute, gratuită, pentru a discuta despre obiectivele tale și pentru a stabili cum ți-ar plăcea să continuăm demersul terapeutic. Voi răspunde la orice întrebare vei avea în legătură cu procesul terapeutic și vom concluziona dacă suntem sau nu compatibili.

Ședințele următoare sunt programate în mod normal pentru următoarea săptămână, în aceeași zi și aceeași oră pe care o decidem inițial, excepție făcând momentele când apare nevoia unei modificări sau când procesul  terapeutic necesită o abordare diferită, atunci se pot programa două sesiuni într-o săptămână.  Pentru toate variantele terapeutice, individual, cuplu, familie și online, procesul terapeutic durează maxim 12 săptămâni.

Îmi place să găsesc soluțiile cele mai potrivite pentru clienții mei și, dacă decizi să lucrăm împreună, te rog să îmi oferi câteva intervale orare în care ai putea fi disponibil în programul tău, iar eu voi găsi o cale. Prima ședință se stabilește telefonic.

 Dacă ai nevoie să anulezi o programare, te rog să o faci cu cel puțin 24 de ore înaintea programării. Clienții care nu ajung la ora stabilită și nu reprogramează cu 24 de ore înainte, vor plăti integral ședința.

Evenimente, cursuri și workshop-uri:  aici site în lucru momentan

programari psiholog bucuresti

Documente necesare

Aceste documente sunt necesare la prima noastră întâlnire:

  1.  Copie act de identitate;
  2.  Documente medicale pe care le consideri relevante în procesul terapeutic și aici mă refer la diagnostice psihiatrice, tratament medicamentos sau analize care au ieșit bune deși nu te simți bine.

 Contractul de prestări servicii psihologice se va semna la prima noastră întâlnire, așadar asigură-te că ajungi cu 5 minute mai devreme la programare.

documente necesare psiholog

INVESTIȚIE

Eu cred că psihoterapia este o investiție în tine. Prețuiesc timpul tău, timpul meu și munca pe care o vom depune împreună.

Prețul ședințelor de terapie este stabilit în acord cu cele scrise mai sus:

Psihoterapie individuală: 300 lei/ ședința de 50 minute;

Psihoterapie de grup: 200 lei/pers./ ședința de o oră;

Psihoterapie de cuplu: 500 lei/ ședința de o oră si 20 minute;

Psihoterapie de familie: 750 lei/ ședința de o oră si 40 de minute.

Pentru ședințele care au loc la domiciliul clientului se adaugă taxele de transport (se vor stabili telefonic).

investitie psiholog palatul mintii

Programează-te!

Cabinetul meu

Bld. Unirii Nr. 45, Bl. E3, Sc.2, Et.5, Ap. 49, Interfon 49.

Ca și punct de reper, magazinul F64, după BCR al doilea bloc, în gang.

Sau Online pe Skype, Zoom, Whatsapp, Facebook Messenger.Alege serviciul dorit*

Alege tipul de ședință*Te rog dovedește că ești om selectând camion.