Ce este anxietatea și cum o abordăm?
Anxietatea este o tulburare emoțională caracterizată printr-un sentiment permanent de neliniște și de nesiguranță, uneori chiar de frică. Într-o oarecare măsură, anxietatea are și un efect pozitiv și anume, faptul că ne ajută să ne distanțăm, să ne ferim de situații care ne pot face rău.
Conform studiilor, aproximativ 25% din populația lumii suferă sau a suferit la un moment dat de anxietate.
Anxietatea este o boală care atunci când se agravează necesită tratament și care poate afecta în mod dramatic viața socială a persoanei care se confruntă cu ea.
Efectele anxietății asupra corpului
Asemenea stresului, anxietatea deteriorează structurile din amigdală și cortexul prefrontal. Acestea sunt responsabile cu trăirea emoțiilor, și astfel poate produce atrofia hipocampului, partea din creier responsabilă cu memoria de lungă durată și orientarea spațială.
Prin urmare, efectele sale asupra creierului sunt foarte asemănătoare cu cele cauzate de stres.
În plus, anxietatea stă la baza a multiple tulburări psihologice. O putem regăsi în Depresie, Fobii, Tulburarea Obsesiv-Compulsivă, Tulburarea Maniaco-Depresivă, Sindrom post-traumatic etc.
Este important de știut că anxietatea afectează organismul la modul general. În termeni psihologici o numim somatizare. Plămânii, inima, coloana vertebrală, dar și sistemul imunitar, sistemul digestiv și metabolismul pot fi afectate de anxietate. De asemenea, stresul și anxietatea sunt cauze de bază în declanșarea sindromului de colon iritabil.
Care este diferența dintre stres și anxietate?
Cu toate că au multe în comun, între stres și anxietate există o mare diferență. În primul rând, faptul că au factori declanșatori diferiți. Pe de altă parte, în timp ce anxietatea induce o teamă irațională, stresul induce un sentiment de copleșire. Ambele, însă, pot împiedica buna desfășurare a sarcinilor zilnice.
Confuzia dintre stres și anxietate poate decurge și din faptul că anxietatea este una din manifestările stresului cronic. O consecință a stresului cronic sunt insomniile și gândurile negative. Atunci când acestea ajung să copleșească persoana în cauză apar manifestările anxioase. Din nou, acestea în timp pot duce la depresie și oboseală cronică.
Presiunea provoacă stres, anticiparea negativă provoacă anxietate
O alta diferență majoră între stres și anxietate este faptul că presiunea impusă de societate, de locul de muncă, de familie și responsabilități cauzează stres, în timp ce presiunea impusă de propria persoană cauzează anxietate.
Cu alte cuvinte, propriile principii, credințe și valori de viață, dar și dorințele și țelurile tale pot cauza anxietate dacă nu sunt satisfăcute.
De exemplu, o frică din copilărie (frica de singurătate) sau o teamă insuflată de familia ta (teama de divorț sau de a fi părăsită/părăsit) poate evolua până la declanșarea unei stări anxioase, astfel încât tu ca adult, nu poți crea legături sănătoase cu partenerii tăi, având una sau mai multe dintre aceste credințe la baza personalității tale.
Ce poți face ca să te simți mai bine?
Palatul minții este locul unde specialistul nostru în tehnica EMDR te poate ajuta să depășești traumele din trecut în cel mai simplu și plăcut mod. Aceasta tehnică numită Desensibilizarea și reprocesarea mișcării ochilor, sau EMDR, este o tehnică pe care unii psihoterapeuți o folosesc pentru a trata o varietate de tulburări, inclusiv:
- fobii;
- sindrom post-traumatic;
- anxietate;
- dureri cronice;
- depresie.
Experții consideră că amintirea evenimentelor traumatice în timp ce efectuează mișcări rapide ale ochilor permite creierului să proceseze corect aceste amintiri și să le integreze în povestea vieții persoanei.
Alege să iți fie bine!
Programări Palatul Mintii: 0765317249